Utilizarea rațională a alimentelor. Cum să evităm risipa

Stefania risipa alimentara p2

Majoritatea oamenilor nu își dau seama câtă mâncare aruncă în fiecare zi - de la resturi nemâncate la produse stricate până la părți de fructe și legume care ar putea fi consumate sau reutilizate.

Prevenirea risipei alimentelor este una dintre cele mai simple și mai puternice acțiuni pe care le puteți lua pentru a economisi bani și pentru a reduce amprenta schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și conservarea resurselor naturale.

Unul  dintre motivele pentru care oamenii risipesc alimente în casele lor il reprezintă gătitul în cantități prea mari  și uită sau nu mănâncă resturile lor. Iată câteva moduri de a preveni irosirea alimentelor:

  • Indiferent dacă mâncați acasă sau la restaurant, nu lăsați resturile de alimente comestibile să se irosească în coșul de gunoi . Nicio sumă nu este prea mică pentru a economisi atunci când banii și resursele noastre câștigate cu greu sunt în joc.
  • După o masă gătită acasă, împachetați resturile și introduceți-le în frigider. Etichetați resturile și depozitați-le într-un loc din frigider unde să nu uitați de ele.
  • La restaurant putem lua resturile ramase la pachet pentru a le consuma a doua zi.
  • Salvarea resturilor este o modalitate rapidă de a împacheta un prânz fără efort. Le putem pune în recipientul de dimensiunea potrivită și suntem  gata de plecare! Dacă nu există suficientă mâncare pentru o masă completă, putem impacheta o gustare suplimentară sau o garnitură.
  • Putem sa fim creativi în bucătărie. Legumele rămase sunt ușor de combinat sau transformate în feluri de mâncare noi.
  • Dacă ne place mâncarea care a rămas, dar nu dorim să mâncăm mai mult acum sau chiar săptămâna aceasta, o putem congela în porții sau în mărimea mesei de familie pentru a o consuma mai târziu.Trebuie  doar să ne asigurăm  că etichetăm recipientul.
  • Priviți mai întâi în frigider, congelator și cămară pentru a evita să cumpărați alimente pe care le aveți deja. Faceți o listă în fiecare săptămână cu ceea ce trebuie utilizat și planificați mesele viitoare în jurul acesteia.
  • Achiziționați produse imperfecte sau produse reciclate. Produsele imperfecte pot avea imperfecțiuni fizice, dar sunt la fel de sigure și hrănitoare și uneori pot fi găsite la prețuri reduse. Produsele reciclate sunt fabricate din ingrediente care altfel s-ar fi pierdut.

Utilizarea și prepararea sustenabilă a alimentelor, evitând surplus, este o modalitate importantă de a reduce risipa, de a conserva resursele și de a economisi bani.