Un nou an, noi planuri pentru cariera ta

Planuri cariera P2 ianuarie 2023

Fiecare început de an vine cu noi planuri și obiective și cu siguranță cariera ta se află printre acestea.

Stabilirea unor noi obiective reprezintă o modalitate de a privi cu optimism spre noul an, însă cea mai mare provocare este ca acestea să nu rămână doar la stadiul de planuri.

Când vine vorba despre carieră, îți recomandăm să îți stabilești niște obiective realiste, pe care să le poți îndeplini și care să te ajute să îți consolidezi drumul pe care l-ai ales.

Analizează cu atenție nivelul la care te afli și alege pașii pe care îi vei urma anul acesta pentru a-ți construi cariera mult visată.

Potrivit platformei online BestJobs, în anul 2022 în topul căutărilor s-au aflat rolurile de contabil. De altfel, domeniul financiar-contabil este de actualitate, activitatea din acest domeniu fiind adaptată cerințelor actuale venite din partea mediului de afaceri și, cu siguranță, cerințelor pe care le impune avansul tehnologiei.

Nicio economie nu poate funcționa fără contribuția importantă a profesioniștilor din domeniul financiar-contabil, tocmai de aceea, dacă ți-ai propus să îți începi cariera în acest domeniu, cu siguranță ești pe drumul care te poate duce spre succes.

Poate ai auzit unele opinii în ceea ce privește dispariția joburilor din acest domeniu, odată cu avansul tehnologiei. Însă realitatea este cu totul alta: specialiștii din domeniul financiar-contabil sunt la mare căutare, iar rolul lor este cu atât mai important în prezent, când modelele de afaceri sunt în continuă schimbare. Raționamentul profesional al specialiștilor în domeniul financiar-contabil nu poate fi înlocuit de tehnologie, acesta fiind punctul forte al profesioniștilor contabili în activitățile care aduc plusvaloare afacerilor. Interpretarea datelor financiare, capacitatea de a analiza eventualele riscuri care pot amenința dezvoltarea sau chiar siguranța unei afaceri, raportarea nefinanciară și soluțiile pentru a construi și a dezvolta o afacere sustenabilă sunt doar câteva dintre atribuțiile unui profesionist contabil. În funcție de așteptările pe care le ai de la cariera ta, poți alege calea antreprenoriatului sau poți urmări să obții un job în acest domeniu – salariile sunt competitive, iar oportunitățile de dezvoltare sunt numeroase.

Dacă ești student/ă și urmezi studii în științe economice, îți recomandăm ca primul pas spre cariera ta să fie practica. Prin intermediul proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul II, proiect derulat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, peste 300 de studenți au ales să facă practică în cadrul unor cabinete sau societăți autorizate să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil. Au descoperit, astfel, profesia contabilă. Au aflat ce înseamnă cu adevărat activitatea în acest domeniu, ce abilități și aptitudini sunt necesare și care sunt câteva dintre provocările cu care vine un job în această arie de activitate. În funcție de interesul pe care îl acorzi pe parcursul stagiului de practică și de dorința ta de dezvoltare profesională, acest pas poate însemna pentru tine chiar obținerea primului loc de muncă. Mulți angajatori sunt dispuși să angajeze studenți în urma stagiului de practică, cu toate că le lipsește experiența. „Angajatorii sunt dispuși să primească în companie candidați care poate nu au facultatea absolvită sau au pregătire într-un alt domeniu de activitate, dar care dețin acel set de abilități necesare jobului, atât din zona de hard skills, de cunoștințe tehnice, cât și din zona de soft skills, care țin mai degrabă de atitudine și de comportament. Limbile străine sau cunoștințele digitale fac parte din acest set de cerințe tehnice importante pentru companii”, a declarat recent Bogdan Badea, CEO eJobs România, într-un comunicat citat de Agerpres. Același comunicat relevă faptul că, în 2022, 420.000 de joburi noi au fost postate pe platforma de recrutare, tinerii aflați la început de carieră, specialiștii, vorbitorii de engleză și germană și cei care dețin competențe digitale și experiență în vânzări fiind candidații care și-au găsit job cel mai ușor.

Așadar, dacă ți-ai propus să obții primul job chiar din timpul facultății, nu te descuraja. Angajatorii sunt deschiși să recruteze tineri fără experiență, însă trebuie să acorzi o mare atenție abilităților și aptitudinilor tale și să cauți permanent metode de a te dezvolta.

De asemenea, este important să fii mereu la curent cu cerințele pe care le au angajatorii. Caută și citește permanent articole care relevă care este trendul în domeniul financiar-contabil, care sunt așteptările pe care le au angajatorii și cum poți răspunde cât mai bine cerințelor acestora. O altă metodă de a fi la curent cu cerințele din domeniu este să analizezi anunțurile publicate de angajatori pe platformele de recrutare. Vorbind despre domeniul financiar-contabil, astfel de informații poți afla de pe www.jobiz.ro, o platformă de intermediere a locurilor de muncă dedicată domeniului amintit, dezvoltată de CECCAR prin intermediul proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul II. Tot aici poți găsi anunțuri pentru stagii de practică, internship, joburi, toate exclusiv în domeniul financiar-contabil. Societăți și cabinete autorizate să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil te așteaptă să te alături echipei lor. Vei învăța direct de la profesioniști contabili ce înseamnă acest domeniu și dacă este potrivit pentru tine.

Iar dacă vrei să îți contruiești o carieră de succes, o calificare profesională te va plasa, cu siguranță, în preferințele angajatorilor. Cum o poți obține? Fie că ești încă student/ă, fie că ai finalizat deja studiile unversitare, poți opta pentru o calificare în domeniul financiar-contabil: expert contabil sau contabil autorizat. În curând vom reveni cu detalii despre modul în care poți obține aceste calificări: examenul de acces și stagiul CECCAR.

Nu uita: începutul de an este poate cel mai bun moment să îți stabilești prioritățile, obiectivele și să îți creionezi planul pentru carieră. Ai descoperit deja domeniul financiar-contabil? Știi ce presupune un job în acest domeniu? Fă-ți cont gratuit pe jobiz.ro! Aplică la un anunț pentru practică sau alege să îți începi aventura profesională cu primul tău job.

Mult succes!